De drie Koningen!

Het is ieder jaar eigenlijk hetzelfde: stress. Op het laatste moment nog de cadeautjes kopen in een te drukke winkel, wachten op de koerier, weer terug naar de supermarkt omdat je voor de derde keer iets vergeten bent en dat terwijl je jezelf het vorig jaar had voorgenomen om het dit jaar anders te doen. Laat ik een zorg van stress bij jullie wegnemen. Ik heb voor jullie een prachtige selectie gemaakt (en geproefd) van de koningen onder de rode wijnen. En het mooie is: je hoeft niet eens te kiezen.

Laat ik beginnen met een klassieker: de Bellarina, de Brunello di Montalcino van wijnhuis Palagetto. Eigenlijk is het vorm van pleonasme want het lieflijk dorp Montalcino in het hart van Toscane en de Brunello zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar goed, de Brunello dus. De naam, Bellarina, verraadt min of meer al hetgeen deze wijn zo bijzonder maakt. Heerlijk in balans waarbij de volle body gecombineerd met een elegante soepelheid in de mond je aangenaam verrast. Een balans die je ook ziet bij een ballerina. Bij de afdronk ‘borrelen’ de secundaire smaken mooi naar boven en proef je een klein rokertje, een zuurtje en wat kruidnagel. Je hoeft dus niet bang te zijn voor rauwe tannines die vaak zo kenmerkend is voor de Sangiovese. Hier merk je hoe belangrijk de werking van het hout is tijdens de 18 maanden rust die deze wijn heeft gehad. Ik heb de 2013 geproefd en ondanks het feit dat ik het bewaarpotentieel nog zeker een jaar of 20 jaar inschat, is deze nu al prima op dronk. Drink deze bij stoofpeertjes, kalkoen, wild, overrijpe kazen en blauwschimmels en alle stress verdwijnt als sneeuw voor de zon.

We gaan verder en komen uit bij “de koning van wijnen en de wijn van koningen”: de Barolo uit het prachtige Piëmonte. Zoals de beschrijving al doet vermoeden, is deze wijn niet bepaald geschikt voor de beginnende wijndrinker. Enige senioriteit is hier wel gewenst en dat komt door de druif. Met 100% Nebbiolo heb je namelijk al gauw een hoog tanninegehalte, wat de wijn snel een wat wrange smaak geeft. Hoe bijzonder is dan ook deze biologische Barolo van wijnhuis Pietro Rinaldi nabij Alba. Onthoud deze krachtpatser of beter nog, koop deze. De structuur van deze Barolo is mooi rond en de tannines zijn fluweelzacht. De wrangheid is in geen velden of wegen te bekennen dankzij een rijping van ongeveer 22 maanden in grote eikenhouten vaten. Ook hier strijden rijp roodfruit (kersen, bramen, frambozen en bessen) om de aandacht maar met name de cacao maakt deze rode jongen tot een echte held. Naast de traditionele wildgerechten past deze koning prima bij truffelgerechten (typisch voor Piëmonte) maar zeker ook bij de dolci. Nagerechten als chocolademousse, tiramisu, aardbeien gedrenkt in chocolade of een kaasplankje worden nog beter met deze Barolo.

Mijn persoonlijke favoriet heb ik tot het laatste bewaard: de Amarone della Valpolicella Classico van wijnhuis Azienda Agricola Cesare Righetti. Alleen al de voorbereiding, om uiteindelijk in uw glas geschonken te worden, is het vermelden waard. Na de pluk worden de druiven 4 tot 5 maanden gedroogd op riet gevlochten matten en daarna pas volgt de persing (!). Het klapstuk moet dan eigenlijk nog komen. Na fermentatie op stalen vaten ondergaat de wijn namelijk een rijping van, let op, maar liefst 60 maanden. Dat is dus 5 jaar lang! Dit allemaal om die typische rijping van de Amarone Classico te garanderen en dat is bij deze wijn meer dan fantastisch gelukt. Eigenlijk weet ik niet eens zo goed waar ik moet beginnen, zo onder de indruk ben ik van deze wijn. Maar ik probeer het gewoon. De kleur is dieprood, eerder fluweel met een paarse gloed in het midden. De neus pikt al heel snel de krachtige geuren van chocolade, drop, laurier en vooral kersen op. Mooie dikke amarena-kersen. De smaaksensatie in de mond is een palet van overrijp roodfruit, chocolade en een klein pepertje die tezamen haast bombastisch smaken. De afdronk is lang, mooi rond en vooral stevig. In alle opzichten een krachtpatser van jewelste die een pracht combinatie vormt met wild, gegrild vlees en de pittige kazen. Laat ik het zo zeggen: zorg dat het gerecht opgewassen is tegen deze wijn en u wordt beloond. Met een staande ovatie.

Het is bijna zover en u verwacht de gasten ieder moment. In de oven gebeurt van alles en op het fornuis pruttelt alles zoals u dat graag wil. Mariah Carey heeft net Wham! afgelost en de cadeaus liggen onder de boom. Het is ook dit jaar weer gelukt en helemaal met de wijnen. Met deze selectie wordt u de koning(in) van de avond. Een nadeel: de kans neemt nu wel toe dat u ook volgend jaar weer de host bent…. Geniet met elkaar, fijne kerstdagen en een prachtig, mooi en gezond 2020!

Alla prossima,

Mark

< Terug naar overzicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Plaats reactie