Franciacorta

Nog voordat ik de fles opende, wist ik het al. Dit wordt fantastisch! We gingen immers een Franciacorta drinken en dan weet ik een ding: dat wordt genieten. En als het om wijn gaat, moeten we ervan kunnen genieten. Toch? Niet voor niets hebben de Italianen het gezegde ‘La vita è troppo breve per bere male’ (het leven is te kort om slecht te drinken). En dat geldt al helemaal voor een echte Franciacorta. Het probleem is echter dat de regio waarin de Franciacorta ligt, nog relatief onbekend is voor een gemiddelde wijndrinker. Dus voordat we met de bubbels van wijnhuis Bersi Serlini aan de slag gaan, even een kleine update over het gebied zelf.

De Franciacorta wordt gemaakt in het heuvelachtige gebied tussen Brescia en het zuiden van Lago d’Iseo, zeg maar ten noordoosten van Milaan. Dat Franciacorta in een relatief korte tijd zo’n fantastisch product op de markt heeft gezet heeft te maken met het feit dat de harmonie van de streek volledig wordt gerespecteerd. De combinatie van de bergen, het meer en de bodem heeft een zeer gunstige invloed op de wijn dus er wordt alles aan gedaan om schadelijke invloeden als pesticiden en verandering van landschap te voorkomen. Het moge dan ook logisch zijn dat alles biologisch gaat: de groei, het onderhoud, het plukken en de vervaardiging van het product. Alles zeg maar. En dat proef je!

Nu snel verder met de hoofdact van vandaag: de Franciacorta. Allereerst de Anniversario Blanc de Blancs. Deze kanjer is onmiskenbaar 100% Chardonnay. Lekker appeltjesfris gecombineerd met citrus, fluweelzacht en tegelijkertijd prikkelen de ragfijne bubbels tegen je gehemelte. De afdronk heeft een zuurtje (door die citrus he) aan het eind hetgeen betekent dat je deze, mocht je dat nodig vinden, ook nog gerust een tijd kunt laten liggen voor dat ene speciale moment. Als het bijvoorbeeld weer eens vrijdag is, of als er een ‘vijf’ in de klok zit of zo, u snapt me wel. Combineer dat dan met oesters of antipasto met zeevruchten en je kunt alleen nog maar ‘mamma mia’ zeggen. De combinatie van het zurige van de citrus en het zilte van de zee: la bomba. En om aan te tonen hoe puur deze wijn is: deze bevat niet eens 1/3 van de wettelijke limiet aan sulfieten. Biologisch een waar statement!

De grote broer van de Blanc de Blancs is toch wel de Cuvée 4 en wat voor een broer! Alleen the best of the best zit deze fles op u te wachten. D’oro liquido was voor deze 100% Chardonnay ook een toepasselijke naam geweest voor deze geweldenaar, wat een prachtwijn! Grapefuit, appel en meloen zijn duidelijk aanwezig en de tonen van hout zorgen voor een mooie complexiteit. Het is een bubbel die met zorg en aandacht gedronken moet worden; deze verdient dat simpelweg. Helemaal als je weet hoe het procedé is gegaan om deze krachtpatser zo te krijgen. Ga maar na: de druiven zijn verkregen uit de vier oudste wijngaarden, de oogst wordt handmatig gedaan en de 6 maanden fermentatie vindt plaats in Frans eiken uit de meest exclusieve Franse bossen. Al die liefde voor een prachtbubbel; het is de moeite meer dan waard. Serveer dit bij een mooie witvis, garnalen of zelfs gevogelte en de avond kan niet meer stuk. Ook deze jongen kan nog een tijdje liggen als u daar het geduld voor heeft. A casa is dat niet gelukt overigens.

Als u van een fluweelzachte bubbel houdt, is de Rosato een must have. De elegantie spat er gewoon vanaf en de bubbels zijn hier mogelijkerwijs nog intenser. Voor mij was deze de verrassing van de avond. Aardbeien en rode bessen zorgden voor de elegantie terwijl de citrus in de afdronk zorgde voor de balans en de harmonie. Echt een bubbel die zich gemakkelijk staande houdt te midden van de andere bubbels en die zijn eigen smaaksensatie heeft. Serveer dit gerust bij sushi en gevogelte. In het begin wordt u misschien een beetje vreemd aangekeken maar een hap en een slok verder en u bent de held(in). Geloof me

Dit wijnhuis is echt een aanrader en kan zich, als new kid on the block, direct meten met de andere wijnhuizen in de regio. De aandacht, de liefde voor het product maakt dat zij zich onderscheiden van de grote commerciële jongens. Hier staat het ambacht centraal, alleen kwaliteit telt en dat hebben ze weten te vertalen in een prachtig product. Een kleine voorspelling van mij: Champagne is out, Franciacorta is in! En zeker dankzij wijnhuis Bersi Serlini gaat deze voorspelling uitkomen, mark my words.

Alla prossima,

Mark

< Terug naar overzicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Plaats reactie