Goede voornemens

Het is bijna in de rij staan en wachten op je beurt. Menig sportschool heeft de afgelopen week nieuwe leden mogen verwelkomen om de nodige kilo’s te slijten. Anderen zijn gestopt met roken. Alles in het teken van het maken van goede voornemens. Zelf heb ik ook een goed voornemen: doorgaan met het delen van mooie Italiaanse wijnen en ook dit keer ben ik voor jullie weer in de wijnkelders gedoken. Waar ik de vorige keren diverse wijnen centraal heb gesteld, wil ik nu graag een wijnhuis aan jullie voorstellen: Klaus Lentsch uit het mooie Alto-Adige.

Alto-Adige (of Zuid-Tirol) kent een roemrucht verleden. Het maakte vroeger deel uit van het grote Habsburgse rijk en pas sinds het einde van de eerste Wereldoorlog is dit Italiaans grondgebied. Het landschap is uitermate bergachtig en slechts 15% van de grond kan verbouwd worden. De wijn die verbouwd wordt, heeft dan ook hard moeten werken. En dat harde werken proef je in de wijnen van onze Klaus: de wijnen zijn karaktervol, ze hebben eigen signatuur en bovenal puur in herkenbaarheid. Zo is de Weissburgunder het schoolvoorbeeld van een wijn die je nooit in de steek zal laten. Met een Schwarzenegger-achtige body pakt hij je en laat hij je niet meer los. Hij heeft een heel mooi boeket in de neus zoals dat dan zo mooi heet en qua smaak wordt frisheid mooi gecombineerd met een lekker zuurtje van appels en grapefruit. En juist die tegenhanger maakt hem zo verrassend. Deze 100% pinot bianco daagt je uit en je wilt meer ontdekken. Je wil meer tonen ontdekken, nog een keer die volle body proeven, meer mineralen, meer.

In de categorie ‘doe mij nog maar een glas’ heb ik de Goldmuskateller. De vorige was al een beleving, deze is next level. Eerst ruik je een ware bloemenzee om vervolgens nootmuskaat, kruidnagel, lychees en perziken waar te nemen. Alleen al om de ruik is deze wijn een aanrader en dan heb je nog niets geproefd. En ook deze wijn pakt je in vanaf de eerste slok. Met een intens aroma, mineraalrijke smaak en de licht bubbel in het glas is deze jongen een instant hit. Combineer deze Goldmuskateller met vis, een kaasplank of een pasta (bij voorkeur een risotto) en iedereen valt in katzwijm. Deze wijn is zijn naam Gold meer dan waard! Voor de liefhebbers van rood kan ik de Bachgart en de Amperg meer dan aanbevelen. De Bachgart is echt zo’n typische pinot nero (of Blauburgunder, u mag kiezen) en de kenners weten dan al genoeg. Echter, deze heeft nog iets extra’s meegekregen van Alto Adige. Hier proef je echt die aardse tonen, bijna mossig te noemen. Ook de geur verraadt al het karakter; je ruikt naast kersen en bessen ook de boslucht, de boomschors, de grond. Dát maakt deze wijn anders en geeft de signatuur af waar ik het al eerder over had. De signatuur van noeste arbeid, van moeilijke omstandigheden om een prachtwijn te maken. Des te knapper is het dat deze wijn qua smaak zo toegankelijk is en tegelijkertijd verraden de tannines dat er genoeg bewaarpotentieel is. Maar u weet inmiddels hoe ik hier over denk; wijn is er om te drinken.

Waar ik een zwak voor heb, zijn druiven die, naar mijn mening, ondergewaardeerd worden. De Lagrein-druif is zo’n voorbeeld en daarom wil ik als laatste wijn de Amperg onder uw aandacht brengen. Ik heb de Lagrein Riserva uit 2015 mogen proeven en deze jongen eist echt alle aandacht op. De mooie fluweelrode kleur verraadt al hoe rustiek deze wijn is en zowel geur als smaak zijn zeer geconcentreerd te noemen. Neem gerust de tijd om alle smaaklagen af te pellen. Deze Amperg verdient het! U proeft bosbessen, frambozen, tonen van cacao, drop en leer. De tannines zijn nu al mooi soepel maar laat deze wijn nog wat rusten (als het u lukt) en de wijn wordt nog voller. Maar u proeft meer. U proeft mineralen, aardse tonen, kortom u proeft het landschap van Alto Adige. Combineer deze wijn met wildgerechten, stoofpotjes, stevige kazen en bistecca Fiorentina en u bent weer even in Italië.

Ik ben onder de indruk en het jaar had met dit wijnhuis van Klaus Lentsch niet beter kunnen beginnen. Dit wijnhuis moet werken om een mooi product te maken en dat doen ze. En hoe! De omstandigheden zijn zeker niet ideaal maar dat houdt hen niet tegen om prachtige en vooral authentieke wijnen te maken. Met hun uitgesproken smaken zijn deze wijnen ‘must haves’ voor iedereen die een goed glas waardeert en vrienden heeft om dit mee te delen. Over goede voornemens gesproken…..

Alla prossima,

Mark

< Terug naar overzicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Plaats reactie