La Primavera!

Toegegeven, een echte winter met sneeuw en ijs hebben we niet gehad maar toch kijken we er reikhalzend naar uit: de lente. Het moment dat we de zon weer voelen, de bloesem zien ontluiken en de lammetjes weer horen. We ruiken dan weer de geur van lente. En daar, signore e signori, horen bijzondere wijnen bij.

Bulgarini is zo’n bijzonder wijnhuis. Op de grens van Lombardije en Veneto is Fausto met zijn squadra iedere dag bezig om ons te verrassen, om ons de lente te laten proeven. En dat is gelukt! Ik heb drie wijnen voor jullie waar je de lente in herkent, een herkenning die je laat verlangen naar meer. Voor mij begon het met de witte Fior di Lago. Al bij het ruiken kwam een overdaad van bloemen (met name viooltjes) mij tegemoet. Ik kreeg direct beelden van lammetjes al dartelend in een bloemenwei. De blend van Chardonnay en Sauvignon Blanc zorgt voor een mooie midden body en de combinatie van zoet en zacht zorgt voor de balans. De afdronk brengt tonen van perziken en lychees naar boven hetgeen bijzonder prettig aanvoelt. Kortom, de lente in optima forma gevangen in een glas! Serveer deze spring-in-a-glass onder de eerste zonnestralen bij asperges, een salade of bij een vis-BBQ. Doen!

Voor de liefhebbers van een wijn die bol staat van elegantie kan ik de Lugana aanbevelen. De geur in het glas kan ik het beste omschrijven als de geur tijdens het wandelen in het bos voor dag en dauw: de geur van nat hout, beetje mossig en vochtig gras. Die typische geur van een lentedag, ik hou ervan. De groene zweem in het glas versterkt dat gevoel overigens nog meer. De structuur en de intensiteit van deze witte 100% Turbiana is fenomenaal. Exotisch, citrus, grapefruit, alles vraagt aandacht en verdient deze ook. Dit is een echte lentewijn voor buiten: op het terras, genietend van de zon, arrosticini of lamsboutje binnen handbereik, met vrienden, het leven vieren, alles zit in deze wijn. Als laatste openen we de Garda, een 100% Merlot. Met een mengeling van fluweelrood en paarse tinten danst deze wijn in het glas. Het ruikt naar zomer, naar avonden waarin de warmte van de zon nog in de lucht hangt. Bramen en bessen zijn duidelijk aanwezig maar ook tonen van leer en kruidnagel zijn duidelijk aanwezig.

Tegelijkertijd is deze wijn ook licht en past dan ook mooi bij de lente. Ook in je mond danst deze wijn door en zijn tannines mooi zacht en rond. Bij menig pastagerecht een prima combinatie waarbij mijn persoonlijke favoriet dan de Merlot met een pasta putanesca. En als de zon dan bijna weg is, hou dan het glas in de zon. Nog een keer. Omdat het kan. Omdat het lente is. En soms, soms kan ik de lente al ruiken. Heerlijk!

Alla prossima,

Mark

< Terug naar overzicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Plaats reactie