MICHELE CALÒ E FIGLI

Al enige dagen vullen de stemmen van Mariah Carey en Chris Rea het huis en tot nu toe kan ik het moment van het opzetten van de kerstboom tegenhouden. Eerst wil ik namelijk genieten van al het prachtige dat de herfst ons geeft. Ik kan iedereen zo’n herfstwandeling in de vroege ochtend aanraden: de laatste resten van de eerste nachtvorst, de zon die opkomt en al die kleuren die het landschap ons geeft. Prachtig!

Wat ook prachtig is, is de verandering van spijs en u weet, verandering van spijs doet eten. Dus kom maar op met de stamppotten, rode kool, pastinaak, zoete aardappels, gestoofde peertjes en al die heerlijke wildgerechten. De prangende vraag is echter: welke wijn drink je er dan bij? ‘Doe maar een rode wijn’ is dan, naar mijn bescheiden mening een tikkie te kort door de bocht. Mag ik hier een suggestie doen? Ik wil u heel graag kennis laten maken met enige wijnen van het wijnhuis Michele Calò uit het Zuid-Italiaanse Salento. Richting het voorjaar laat ik u graag kennismaken met diens witte wijnen en de Cerasa, hun absolute topper maar nu eerst dus drie rode wijnen. Vi presento: de Grecantico, de Mjère en de Primiter!

Eerst dus de Grecantico. Het wordt de instapwijn genoemd en van die lust ik er nog wat meer. Letterlijk! Ik hou van negroamaro en Malvasia Nera en beide druiven zitten in deze wijn die veel meer is dan een instapper. Een mooi aroma van rijp donker fruit en specerijen (met name kruidnagel) als je ruikt, krachtig en mooi rond in de mond met een wat zoetige aanzet die bij de afdronk een mooie combinatie vormt met een aangenaam bittertje. Drink deze wijn bij stoofvlees, eend of rode kool en de verrassing wordt alleen maar groter. Over verrassing gesproken: met 100% negroamaro en 14,5% kan en mag de Mjère Rosso simpelweg niet ontbreken. Een wijn die met recht zijn plek claimt en met veel plezier geef ik hem die plek. In alles is de Mjère ‘meer aanwezig’. Het boeket is heerlijk breed en bij bijna iedere slok proef je net weer een ander palet. De smaak laat de volle breedte van de wijn tot bloei komen: droog, tannines en tegelijkertijd zacht. Bij de afdronk merk je de houttonen het beste en ook hier kun je goed nagenieten van deze jongen. Combineer deze wijn bij ree, wild, konijn, eigenlijk alles wat de herfst zo mooi maakt en uw gasten willen nooit meer weg.

En dan nu de signature dish qua wijn: de Primiter! Zelden een rode wijn geproefd met zoveel power en tegelijkertijd met zoveel souplesse en elegantie. Sowieso word ik blij als ik een wijn mag drinken die 100% uit Primitivo bestaat maar deze wijn heeft een karakter die ik niet vaak ben tegengekomen. In de neus leek het alsof ik viervruchtenjam rook waarbij frambozen en bosbessen overheersen. In de mond was het een pure smaaksensatie. Intens, mooie ronde tannines en de afdronk is lang mooi en smaakvol. Iedere slok smaakte naar meer, wat een body. Serveer deze bij wildgerechten met een stevige bite en u geniet nóg meer. Geloof me als ik u zegt: de herfst was nog nooit zo mooi. En ja, zeker ook met kerst zijn deze wijnen absoluut aan te raden. Met of zonder Mariah Carey.

Alla prossima,

Mark

< Terug naar overzicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Plaats reactie