Palagetto

Om wild van te worden

San Gimignano. De stad met de eerste wolkenkrabbers ter wereld, waar je je nog echt in de middeleeuwen waant. De stad waar cultuur, historie en kunst met elkaar verweven zijn. En de stad met een van de mooiste wijnhuizen van Toscane. Vi presento: wijnhuis Palagetto.

Nu de herfst haar intrede heeft gedaan is voor mij, in culinaire zin, het mooiste seizoen aangebroken. Ik ben namelijk een echte liefhebber van wildgerechten en dé wijn die, voor mij, hier het beste bij past is de Sangiovese. Eigenlijk is de combinatie wild en Sangiovese heel normaal. Het symbool voor Toscane is het wilde zwijn (il cinghiale) en dé druif voor Toscane is de Sangiovese. En ik wil echt een staande ovatie voor de Sangiovese. Het is een heerlijke, eigenzinnige wijn die helemaal tot zijn recht komt met de juiste combinatie. Een wijn die erom vraagt om ontdekt te worden, die aandacht vraagt, die met respect behandeld wil worden en als dat eenmaal gebeurt, heb je er een vriend voor het leven bij. 

 

Het mooie van wijnhuis Palagetto is dat ze hun wijnen die aandacht hebben gegeven. Het is de huidige eigenaresse, Arianna, wellicht met de paplepel ingegoten door haar moeder Sabrina maar feit is dat hun concept, “buon vivere” (het goede leven), in iedere vezel van het wijnhuis zit. In iedere druif zeg maar en dat proef je. Zo werd ik op slag verliefd op de 100% Vernaccia di San Gimignano Riserva. Oké, het is geen Sangiovese maar het is een kanjer die zich met gemak staande houdt tussen de Sangiovese-clan. Als Toscane een wijn was, smaakte het zoals deze Vernaccia smaakt: mooie diepgang, volle botersmaak, lekker ‘dik’ in het glas en in de neus strijden honing, perzik, citrus en een beetje vanille om de aandacht. De afdronk is mooi en rond met veel volume en dankzij de 18 maanden gelegen in houten barriques krijgt de wijn nog iets rokerigs na. Combineer dit met de Aziatische keuken (en het mag best wat spicy zijn), risotto of een stevige vis en u wordt intern een heerlijk gelukkig mens. 

 

En dan nu the main dish: de Sangiovese. Laat ik beginnen met de Chianti Colli Senesi Riserva (90% Sangiovese, 10% Merlot). Na een houtrijping van 36 maanden is deze typische Sangiovese klaar om gedronken te worden maar doe het met zorg. Je doet deze wijn namelijk te kort door deze alleen maar te drinken. Als je wil dat deze Senesi écht tot zijn recht komt, schenk hem dan bij een fazant, een entrecote of een stoofschotel. Dan pas proef je de rijkdom van deze wijn; de tonen van cacao, koffie en rozemarijn. Dan worden de tannines mooi en zacht. Het is overigens goed om deze wijn eerst te decanteren om hem zo meer open te krijgen. Zoals ik al zei, een Sangiovese heeft wat aandacht nodig…. Een Sangiovese die alle aandacht verdient is de Sottobosco, de parel van la famiglia Palagetto. De samenstelling (75% Sangiovese, 20% Syrah en 5% Cabernet Sauvignon) verraadt al de complexiteit en balans van deze robuuste wijn. Na een houtrijping van 36 maanden én 6 maanden rijping op fles mag hij eindelijk gedronken worden. En ja, deze wijn heeft net als de Senesi een lang bewaar potentieel. De vraag is echter waarom je dat zou doen, maar dat terzijde. Deze wijn heeft alles wat een Sangiovese mooi maakt: fluweelrode kleur, intense smaakpaletten met veel kers (met name in de afdronk), drop in het midden en ook hier rokerige tonen dankzij het hout. Serveer deze met een bistecca Fiorentina, hert, reerug, kortom alles wat wild is ook met de stevige kaas komt deze wijn helemaal tot zijn recht. Probeer het gerust. Deze wijn maakt het diner af, geeft het die extra glans en blijft met zijn 15% met gemak overeind te midden van al die bijzondere wildgerechten.

 

Het zijn oprecht drie wijnen om te koesteren, om te drinken met gesloten ogen maar vooral om van te genieten. Alsof je Toscane proeft, alsof je door San Gimignano loopt. Je weet dan weer waarom je verliefd bent geworden op Toscane, op Italië. Je wil die wijnen in San Gimignano drinken, genieten van het “buon vivere” en slenteren door die wijngaarden. Amici, dat kan! Je kunt namelijk overnachten op het landgoed van Palagetto. Je kunt alles zelf ervaren, zelf beleven, kennismaken met Arianna en een rondleiding krijgen door hun wijnkelders. Hoe? Simpel. Boek een verblijf (https://www.agriturismopalagetto.com) en beleef het gevoel om je als God in Italië te voelen. De kans is overigens groot dat we elkaar daar volgend jaar tegenkomen. Samen toosten met een Sottobosco en een flink bord formaggio in het midden. Om wild van te worden…….

Alla prossima,

Mark

< Terug naar overzicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Plaats reactie