Amarone della Valpolicella
Druivenrassen: Corvina, Corvinone Rondinella
Kleur: Intens granaatrode kleur
Aroma’s: In de neus een bouquet van kersenjam en pruim met subtiele hints van vanille en specerijen
Smaak: In de mond, vol, harmonisch met een zeer lange afdronk
Food pairing: Erg goed in combinatie met gegrild vlees, Wild en gerijpte kazen
Vinificatie: De trossen worden op speciale roosters gelegd, “arele” genaamd, en in zeer
goed geventileerde kamers onder gecontroleerde temperatuur, de zogenaamde “fruttai”. Deze techniek zorgt ervoor dat mogelijke schimmelvorming te voorkomen en te vermijden. Het rijpingsproces duurt ongeveer 100 dagen, met regelmatige controles van de druiven. In de laatste fase van dit proces wegen de druiventrossen tot 30-40% minder dan het oorspronkelijke gewicht. De suikerconcentratie, die aan het eind van dit stadium optreedt, zorgt ervoor dat tijdens de gisting 15% van het alcoholvolume wordt bereikt. Een proces dat 20/30 dagen duurt. De druivenbessen ondergaan een maceratie onder gecontroleerde temperatuur, waardoor het gistingsproces langzaam op gang komt. De gisting vindt plaats in januari/februari. Na het oversteken wordt de wijn bewaard in stalen tanks met temperaturen tussen 18° en 20°, en daar vindt de malolactische gisting plaats.
Rijping: De Amarone Bulgarini rijpt 12 maanden in stalen tanks en 40 maanden in eikenhouten vaten. Het rijpingsproces wordt gesloten met 8 maanden in de fles.
Alcoholpercentage: 15%
Serveertemperatuur: 18-20° C