Vandaag is rood!

Bladeren vallen, dagen worden korter en het weer wordt steeds guurder. De voortekenen dat de leukste maand van het jaar voor de deur staat: december. En wij passen ons daar helemaal op aan. Samen gezellig binnen voor de open haard zitten, typische winterkost klaarmaken in de keuken en de ene na de andere pepernoot eten omdat je er niet van kunt afblijven. Maar welke wijn drink je hier nu bij?

Velen zeggen dan ‘rood’ en dat klopt op zich. Toch is ook hier de kunst om juist die wijnen te nemen die goed passen bij de stoofpotjes, de wildgerechten, de stamppotten en de pepernoten. Het is tenslotte de tijd van de Sint. Laat ik dan ook maar snel beginnen met een mooie selectie. Als eerste wil ik graag de Giba Rosso van wijnhuis Cantina Giba uit Sardinië aan u voorstellen. Authentieker dan deze krijg je geen Sardijnse wijn; stijlvol tot de laatste slok! Met zo’n wijn mag het buiten waaien, regenen, stormen. Denk er een knapperend haardvuur bij, jazzy muziek op de achtergrond en een heerlijk wildgerecht of stoofpotje als maaltijd en deze Giba voelt zich helemaal thuis. Lekker ‘dik’ in het glas, volle tonen met rood fruit (vooral kers) en de kruidnagel als secundaire geur maken de setting helemaal compleet. Echt een wijn voor de periode rondom Sinterklaas, helemaal als je weet dat de druif, de Carignano, van oorsprong een Spaanse blauwe druif is. Krijgt de zin ‘wie zoet is krijgt lekkers’ ineens meer diepgang…..

Voor liefhebbers van rode kool, wortelstamppot en zo’n beetje ieder stoofpotje mag ook de Primitivo van wijnhuis Rivera uit Puglia zeker niet ontbreken uit de wijnvoorraad. De warmte uit de hak van onze favoriete laars zit prachtig gevangen in het glas. Ondanks de jonge leeftijd (2017) heeft deze 100% Primitivo mooie tannines hetgeen de soepelheid zeer aangenaam bevordert. De aardse tonen in combinatie met het fruitige bouquet maken de cirkel helemaal rond. Deze wijn beweegt zich soepel en zeer elegant door uw maaltijd maar zeker ook om te drinken bij het lezen van een boek. Lekker onderuit gezakt op de bank, met fleecedeken en een olijfje binnen handbereik.

Voor de laatste wijn gaan we nog een beetje verder naar het zuiden, om precies te zijn naar de linkerkant van Sicilië. Bij Trapani ligt namelijk het wijnhuis Colombia Bianca en een van hun parels is de Kore. Deze 100% syrah past prima bij pepernoten, kruidnoten of speculaas. Alles dat het sinterklaasfeest zo leuk maakt, daar moet deze Kore simpelweg bij zijn. Primair ruik je pruimen en kers maar zodra je walst heet de nootmuskaat je ook van harte welkom. Die combinatie, samen met tonen van cacaobonen, een pepertje en mineralen maakt dat deze wijn dé wijn is voor deze periode in het jaar. Het is een typische syrah die met grote zorg gemaakt is. Een wijn die net genoeg hout heeft gehad om het te proeven, die de tijd heeft gehad om te rijpen, die aandacht heeft gehad. Kortom, een wijn waar zelfs de Sint stil van zou worden.

Het mooie van deze drie wijnen is dat ze hun eigen karakter hebben en tegelijkertijd goed meebewegen. Niet het bombastische overheerst maar het stijlvolle, de elegantie en de soepelheid. Alle drie hebben een hoog bewaarpotentieel om nog lang plezier van te hebben en geloof me; deze jongens worden met het jaar beter. Brengt ook gelijk een dilemma met zich mee: waarom zou je wijn laten liggen als deze nu al prima op dronk is? Als de tannines nu al soepel en mooi rond zijn? Ik weet het; een gedicht maken is al moeilijk genoeg. Geniet van het gure weer, de stoofpotjes, de pepernoten en deze wijnen. Fijne Sinterklaas!

Alla prossima,

Mark

< Terug naar overzicht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Plaats reactie